woensdag 18 januari 2017

Brimstone


Brimstone
★★★★★★★★☆☆

 
Plot (moviemeter)

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terugvecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.






Mijn recensie
(onderstaande kan minimale spoilers bevatten)


Een spannende thriller met typische western elementen. Mooie landschappen, hoeren, en pistoolduellen zijn allemaal aanwezig, maar meer op de achtergrond dan je verwacht.


Zeven jaar duurde het om deze film te maken, maar het is Martin Koolhoven eindelijk gelukt.
De film heeft schokkende scènes die je eerder verwacht in een horrorfilm dan in een western, maar naar mijn mening werkt dit goed en geeft het de film wat meer kracht.


De film is opgedeeld in vier hoofdstukken, waarvan de eerste drie zijn vernoemd naar boeken uit de bijbel; Openbaringen, Exodus, en Genesis. Het laatste hoofdstuk heeft de naam 'Vergelding'. In deze vier hoofdstukken wordt een put opengetrokken vol vrouwenhaat en vreselijke gruweldaden. Brimstone raakt duidelijk aspecten over het bestaan en de betekenis van de rechten van de vrouw, die een vrouw in deze tijd zoals je in de film kan zien niet tot nauwelijks heeft.


De film duurt ongeveer tweeënhalf uur. Naar mijn mening merk je alleen dat het eerste hoofdstuk wat lang duurt, maar dan begint de spanning en lijkt het wat sneller te gaan.


Guy Pearce (dominee) met een leuk geprobeerd Nederlands accent, laat een bruut en meedogenloze dominee zien. Al in het begin van de film krijg je direct het gevoel dat deze man niet deugt en dit wordt alleen maar versterkt in de komende hoofdstukken. Overtuigd dat hij alles wat hij doet in de naam van god en de bijbel uitvoert.  


Je hoopt op een vleugje liefde of humor, iets wat de grimme sfeer doet opbloeien maar geen van beide komt voor.  Martin Koolhoven probeert Guy Pearce het kwaad uit te laten beelden en daar is hij naar mijn mening sterk in geslaagd.

Liz (gespeeld door Dakota Fanning), is ontdaan van haar tong en kan daardoor niet spreken. Ondanks deze handicap is te zien dat ze zonder tekst toch erg goed kan acteren. Ze speelt een vrouw die getekend is door jarenlang geweld en achtervolging. Hierdoor maakt dat haar een interessant karakter, naast de dominee. Je vraagt je al vanaf het begin van de film af wat haar is overkomen en waarom ze op de vlucht is.


Het is zeker een interessante film, ik geef het een 8 en hij is het zeker waard om in de bios te gaan zien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten